مجله علمی-ترویجی سرای سلامت

چگونه می توانم با تغییر در رژیم غذایی خود سطح کلسترول خود را بهبود ببخشم؟

بیشتر بیماری های قلبی و عروقی ناشی از تجمع کلسترول، دیگر رسوبات چربی در دیواره شریان ها و تشکیل پلاک آترواسکلروز می باشند. شریان هایی که به قلب خونرسانی می کنند ممکن است دچار گرفتگی شوند که جریان خون آنها کاهش می یابد. این کاهش جریان باعث درد قفسه سینه می شود. حال اگر لخته خونی تشکیل شود و شریان را مسدود کند، ممکن است که حمله قلبی رخ بدهد. به طور مشابه، اگر لخته خونی شریان مغزی یا شریانی که به مغز منتهی می شود را مسدود کند، سکته مغزی روی می دهد.

چگونه می­توانم سطح کلسترول خود را بهبود ببخشم؟

بیشتر بیماری های قلبی و عروقی ناشی از تجمع کلسترول , دیگر رسوبات چربی در دیواره شریان ها  و تشکیل پلاک آترواسکلروز می باشند.  شریان هایی که به قلب خونرسانی می کنند ممکن است دچار گرفتگی شوند که جریان خون آنها کاهش می یابد. این کاهش جریان باعث درد قفسه سینه می شود. حال اگر لخته خونی تشکیل شود و شریان را مسدود کند، ممکن است که حمله قلبی رخ بدهد. به طور مشابه، اگر لخته خونی شریان مغزی یا شریانی که به مغز منتهی می شود را مسدود کند، سکته مغزی روی می دهد. (شکل شماره ۱)

شما می توانید با تغییراتی در سبک زندگی، سطح کلسترول خود را بهبود ببخشید. شما می توانید غذای سالم مصرف کنید، به وزن ایده آل رسیده و آن را حفظ کنید، فعالیت فیزیکی داشته باشید و سیگار نکشید. همچنین بعضی افراد برای کاهش سطح کلسترول خود نیاز به مصرف دارو دارند زیرا تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی برایشان کافی نیست. پزشک شما در تنظیم برنامه برای بهبود سطح کلسترول می تواند به شما کمک کند. اجرای برنامه پزشک ویا مشاوره سلامت  و تغذیه شما از اهمیت برخوردار است.

چه غذایی را باید بخورم؟

غذا هایی که چربی اشباع و ترانس کمتری دارند. مانند:

  • انواع میوه ها و سبزیجات
  • انواع غلات مانند نان، ماکارونی، برنج سبوس دار و سرلاک(حداقل نصف وعده غذایی باید از غلات باشد)
  • لبنیات بدون چرب، کم چرب یا با چربی یک درصد
  • گوشت مرغ پوست کنده و گوشت با چربی کم
  • ماهی های چرب مانند سالمون، قزل آلا و ساردین. هر هفته حداقل ۲۰۰ گرم گوشت ماهی که سرخ نشده مصرف کنید.
  • مغز ها و آجیل بدون نمک و حبوبات
  • روغن های گیاهی غیراستوایی مانند روغن ذرت، زیتون، گلرنگ و کانولا

چه غذایی را باید محدود کنم؟

  • غذا های پر نمک
  • آبنبات و نوشیدنی های دارای شکر
  • گوشت قرمز و گوشت های دارای چربی
  • گوشت نمک سود
  • لبنیات پرچرب مانند شیر پرچرب، خامه، بستنی، کره و پنیر
  • نان و شیرینی های دارای اسید چرب اشباع یا ترانس مانند کیک، دونات
  • مواد غذایی دارای روغن هیدروژنه
  • چربی های اشباع مانند روغن نارگیل، روغن پالم و روغن هسته پالم
  • روغن جامد مانند مارگارین و روغن حیوانی
  • غذای سرخ شده

چه نکاتی را در طبخ غذا رعایت کنم؟

  • انواع میوه و سبزیجات را به وعده های غذایی اضافه کنید.
  • از ظروفی که باعث کاهش جذب روغن به غذا می شوند استفاده کنید.
  • از گوشت بدون چرب برای پخت و پز استفاده کنید.
  • از افزودنی های بدون چرب به جای روغن در آشپزی استفاده کنید.
  • از روش کباب کردن به جای سرخ کردن ماهیتابه ای استفاده کنید.
  • تمام چربی گوشت را قبل از طبخ جدا کنید.
  • پوست گوشت مرغ را قبل از طبخ جدا کنید
  • از اسپری روغن گیاهی برای سرخ کردن غذا ها استفاده کنید
  • میزان کمتری از غذا های پرکالری را سرو کنید.

از پنیر با نمک و چربی کمتر به جای پنیر معمولی استفاده کنید.

استاد ناظر: دکتر واشقانی فراهانی

مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷

محسن راستکار

اضافه کردن نظر

ما را دنبال کنید

شما می توانید به راحتی با ما در تماس باشید ، ما نیز از پیدا کردن دوستان جدید بسیار خوشحال میشویم.