این یک باور اشتباه است که تغذیه سالم لزوما هزینه زیادی دارد. کری استوارت، استاد قلب و عروق در دانشگاه جان هاپکینز و مدیر فیزیولوژی بالینی و تحقیقاتی، میگوید: «میتوانید به اندازه فعلی خرج کنید و رژیم غذایی سالمتری برای قلب خود داشته باشید. این مساله به افزایش آگاهی و انتخاب هوشمندانهتر برمیگردد. در اینجا چند ایده برای بهتر غذا خوردن بدون هزینه بیشتر آورده شده است».
توجه به برچسب های تغذیه ای
از منظر سلامتی، برخی غذاها نسبت به سایر غذاهای با قیمت مشابه از نظر ارزش غذایی، کیفیت و ارتباط با بیماری های مزمن مانند اختلالات قلب و عروق مطلوب تر هستند. به عنوان مثال، انواع مختلف شیر تقریباً قیمت یکسان دارند، اما شیر بدون چربی و کم چرب، درصد چربی اشباع کمتری نسبت به شیر دارای بیش از ۲ درصد چربی یا شیر کامل دارند. این تفاوت در مورد ماست و بسیاری مواد غذایی دیگر هم وجود دارد. همچنین اگرچه برچسب «کمچرب» یا “کم نمک” بر روی بسیاری از محصولات وجود دارند، این غذاها کالری و قند بالایی دارند و گزینه سالمی محسوب نمی شوند. بنابراین با مقایسه برچسبهای غذایی، میتوان بدون صرف هزینه بیشتر، انتخاب سالمتری از نظر ارزش غذایی، میزان انرژی، چربی، قند و نمک محصولات آماده داشت.
از غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید.
غذاهای کامل نسبت به انواع فرآوری شده مانند گوشت های فرآوری شده و فست فودها هزینه کمتری دارند. مصرف مقادیر زیاد چربی، سدیم و شکر اضافه شده به غذاهای آماده می تواند منجر به افزایش وزن و بیماری های مختلف شود.
باهوش باشید.
به چیده شدن انواع مواد غذایی در فروشگاه ها دقت کنید. بیشتر زمان خود را در ابتدای خرید در قسمت های فروش میوه های تازه، سبزیجات، لبنیات، ماهی، و غلات و حبوبات بگذرانید.
گاهی گرانترین اقلام در سطح چشم قرار میگیرند، در حالی که گزینه های ارزانتر و سالم تری نیز در فروشگاهها وجود دارند.
محصولات فصل را انتخاب کنید.
استوارت میگوید وقتی محصولی فراوان باشد، هزینه کمتری دارد. بنابراین ممکن است مثلا خرید ذرت در تابستان انتخاب بهتری باشد، در حالی که برای مثال، سیب در پاییز و زمستان نیز ارزان است.
وقتی گرسنه یا خسته هستید خرید نکنید.
اگر گرسنه یا خسته نباشید کمتر وسوسه میشوید که غذاهای ناسالم و خریدهای غیرمنتظره و بدون برنامه قبلی داشته باشید. به همراه داشتن یک لیست خرید کمک زیادی برای خرید موادغذایی سالم تر و مغذی تر می کند.
غذاهای بیشتری را در خانه بپزید.
تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز نشان میدهد افرادی که در خانه غذا میپزند نسبت به افرادی که بیشتر از غذاهای آماده و رستوران استفاده می کنند، الگوی غذایی سالمتری دارند و کالری کمتری دریافت میکنند.
از مواد غذایی ارگانیک صرف نظر کنید!
غذاهای ارگانیک می توانند بسیار بیشتر از مواد غذایی غیر ارگانیک هزینه داشته باشند. آنچه از مصرف غذاهای ارگانیک مهم تر است، مصرف مقدار زیاد میوه و سبزیجات و سایر غذاهای سالم است.
استاد ناظر: دکتر الهام علیپور
اضافه کردن نظر