آن چه لازم است از هایپرتروفی (ضخیم و بزرگ شدن ) بطن چپ بدانید.
هایپرتروفی بطن چپ چیست و چه عوارضی دارد؟
منظور از هایپرتروفی بطن چپ، بزرگ و ضخیم شدگی دیوارهی پمپکنندهی اصلی قلب (بطن چپ) است. گاهی در پی هایپرتروفی، حجم خود بطن نیز افزایش مییابد. بزرگ شدن عضله قلب باعث از دست رفتن خاصیت کشسانی آن میشود، از پر شدن مناسب بطن جلوگیری میکند و باعث افزایش فشار در آن میشود. همچنین بر عروق خونرسانیکننده به قلب فشار وارد میکند و رساندن خون به آنها را محدود میکند. در نتیجه، هایپرتروفی بطن چپ در نهایت ممکن است باعث آریتمی، کاهش اکسیژن رسانی به قلب و نارسایی قلبی شود و خطر فیبریلاسیون دهلیزی (نوعی از ضربان قلب نامنظم و سریع)، حمله قلبی و سکته مغزی را نیز افزایش میدهد.
علائم
معمولا هایپرتروفی بطن چپ به تدریج اتفاق میافتد. در نتیجه ممکن است علائمی دیده نشود، مخصوصا در مراحل اولیه. با پیشرفت بیماری، علائم زیر ممکن است، مشاهده شوند:
- تنگی نفس
- خستگی
- درد قفسه سینه، عموما بعد از فعالیت
- احساس ضربان قلب سریع، تکان دهنده یا تپش قلب
- سرگیجه
- غش و یا سنکوپ(از دست دادن گذرای هوشیاری)
دلایل هایپرتروفی بطن چپ
هایپرتروفی بطن چپ زمانی اتفاق میافتد که عواملی باعث شوند قلب برای پمپاژ خون به بدن، بیشتر از حالت طبیعی فعالیت کند. این عوامل عبارتند از:
- فشار خون بالا: این عامل، مهمترین علت هایپرتروفی بطن چپ است. بیشتر از یک سوم افراد، هنگامی که فشار خون بالا در آنها تشخیص داده میشود، هم زمان شواهد وجود هایپرتروفی بطن چپ را نیز نشان میدهند. درمان فشار خون بالا، علائم را بهبود میبخشد و حتی ممکن است باعث برگشت و از بین رفتن هایپرتروفی شود.
- تنگی دریچه آئورت: این دریچه، بین بطن چپ و آئورت (رگ بزرگی که خون را از قلب به کل بدن میبرد) قرار دارد. اگر این دریچه تنگ شود، قلب باید برای عبور خون از آن نیروی بیشتری مصرف کند.
- کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک: این بیماری ژنتیکی باعث میشود که دیواره قلب به طور غیرعادی ضخیم شود، حتی در حالتی که فشار خون طبیعی است. این ضخیم شدگی، پمپاژ خون را سخت میکند.
- ورزشکاران: تمرینات ورزشی طولانی مدت و شدید باعث تطبیق قلب با این بار کاری اضافهاش میشود. مشخص نیست که آیا بزرگ شدن عضله قلب در ورزشکاران به سخت شدگی آن و بیماری می انجامد یا خیر.
عوامل خطر ایجادکننده هایپرتروفی بطن چپ
- فشارخون بالا
- تنگی دریچه آئورت
- افزایش سن
- اضافه وزن
- سابقه خانوادگی
- دیابت
- نژاد : افراد آفریقایی-امریکایی نسبت به سفیدپوستان، ریسک بالاتری برای ابتلا به هایپرتروفی بطن چپ دارند.
- جنسیت: در زنان خطر ابتلا بیشتر است.
چگونه از ابتلا به هایپرتروفی بطن چپ پیشگیری کنیم؟
بهترین روش پیشگیری، کاهش فشار خون است. برای مدیریت بهتر فشار خون، موارد زیر پیشنهاد میشود:
- چک کردن منظم فشار خون
- فعالیت ورزشی (حداقل ۳۰ دقیقه، در اکثر روزهای هفته)
- رژیم غذایی سالم
- ترک سیگار
استاد ناظر: دکتر واشقانی فراهانی
اضافه کردن نظر