سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی چیست؟
سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی (POTS) یک وضعیت ناتوان کننده است که باعث می شود سرعت قلب شما حداقل ۳۰ ضربه در دقیقه پس از بلند شدن و ایستادن افزایش یابد. این زمانی اتفاق می افتد که سیستم عصبی خودمختار بدن شما، که باید به طور خودکار کار کند، نمی تواند فشار خون و ضربان قلب شما را کنترل کند تا تغییر وضعیت شما را جبران کند. البته این امر همیشه بلافاصله اتفاق نمی افتد. گاهی اوقات بعد از ایستادن تا ۱۰ دقیقه طول می کشد تا ضربان قلب افزایش یابد. در این حالت ممکن است دچار سرگیجه و حتی غش شوید. POTS به خوبی شناخته شده نیست. بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه گزارش می دهند که تشخیص بیماری مدت زیادی طول کشیده است.
POTS چه ارتباطی با COVID-19 دارد؟
POTS می تواند به دنبال شرایطی مانند عفونت یا جراحی ایجاد شود. اما به نظر میرسد که ویروسها و باکتریها اغلب باعث ایجاد آن می شوند و برخی از دانشمندان فکر میکنند که ویروس کرونا ممکن است در میان آنها باشد. زیرا برخی از افرادی که از COVID-19 بهبود یافته اند به نظر می رسد علائمی شبیه POTS دارند مانند:
- افزایش ضربان قلب به دنبال فعالیت سبک
- مشکل در تفکر (گیجی)
- سبکی سر
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- خستگی شدید که از بین نمی رود (خستگی مزمن شدید)
چه کسی به POTS پس از کووید مبتلا می شود؟
به نظر میرسد هر فردی که COVID-19 داشته است میتواند به POTS مبتلا شود، خواه این ویروس در ابتدا علائم جدی داشته باشد یا علائم خفیف. اما عواملی وجود دارد که به نظر می رسد خطر ابتلا به POTS پس از کووید را افزایش می دهد، اگرچه دانشمندان هنوز در مورد آنها مطمئن نیستند. اینها شامل موارد زیر است:
- ضربه مغزی
- سرگیجه
- سبکی سر یا از حال رفتن
- تپش قلب
به نظر می رسد سیستم ایمنی معیوب که به اشتباه به بافت های بدن شما حمله می کند (پاسخ خود ایمنی) نیز در POTS نقش دارد.
افراد مبتلا به POTS دارای سطوح بالاتری از مارکر های خودایمنی مانند مارکر های بیماری خودایمنی تیروئید، آرتریت روماتوئید و بیماری سلیاک هستند. آنها همچنین دارای علائم التهاب هستند. COVID-19 ممکن است یکی از دلایل ایجاد این پاسخ خودایمنی باشد، البته مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
چه باید کرد؟
در کوتاه مدت، اگر احساس سبکی سر یا سرگیجه کردید، فورا بنشینید یا دراز بکشید. وقتی حالتان بهتر شد و توانستید از جای خود بلند شوید، این کار را به آرامی و با احتیاط انجام دهید تا بدن شما فرصت سازگار شدن داشته باشد. در صورت نیاز، از دیگران کمک بخواهید.
در صورت بروز هر یک از علائم بالا به پزشک مراجعه کنید. اگر به COVID-19 مبتلا بوده اید (یا مشکوک هستید)، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
چگونه پزشکان POTS پس از کووید را تشخیص می دهند؟
پزشکان هنوز از تمام اثرات احتمالی COVID-19 طولانی مدت اطلاعی ندارند. به همین دلیل است که برای تشخیص، تیم مراقبت های بهداشتی شما ابتدا سعی می کند سایر علل علائم شما را رد کند. به عنوان مثال، COVID-19 می تواند باعث لخته شدن خون یا زخم در ریه های شما شود. اینها می توانند علائمی مشابه POTS ایجاد کنند، اما نیاز به درمان های متفاوتی دارند.
هنگامی که پزشک سایر بیماری ها را رد کرد، احتمالاً شما را به متخصصی ارجاع می دهد که می تواند POTS را تشخیص دهد.
پزشکان چگونه POTS پس از کووید را درمان می کنند؟
درمان به ماهیت علائم، سن و سلامت عمومی شما بستگی دارد. تیم مراقبت بهداشتی شما ممکن است به شما پیشنهاد دهد که:
- آب زیاد بنوشید
- در رژیم غذایی خود نمک بیشتری مصرف کنید
- از جوراب های واریس برای جلوگیری از ورم و تجمع آب در پاها استفاده کنید
به علاوه، پزشک شما میتواند داروهای مختلفی را متناسب با علائم شما تجویز کند، مانند:
- بتابلاکر ها یا مسدود کننده های کانال کلسیم برای کاهش ضربان قلب
- فلودروکورتیزون یا میدودرین برای کاهش فشار خون
- SSRI و SNRI
- داروهای ضد اضطراب
- مکمل ویتامین
- داروهای سردرد یا درد عصبی (از جمله برخی از داروهای بدون نسخه)
به علاوه، برخی تحقیقات به ایمونوتراپی به عنوان یک درمان احتمالی نگاه می کنند.
اضافه کردن نظر