جایگاه پتاسیم در برنامه غذایی
پتاسیم جزء مواد معدنی است که در بسیاری از غذاها وجود دارد. پتاسیم به منظم کردن ضربان قلب، حفظ تعادل مایعات و فعالیت اعصاب و ماهیچه ها کمک می کند. کلیه ها ارگان های اصلی تنظیم کننده مقدار پتاسیم هستند.
- چرا باید مقدار پتاسیم را در رژیم غذایی خود کاهش دهیم؟ مقدار نرمال پتاسیم در خون ۳٫۸ تا mEq/L5 (منبع) است. در حالت عادی کلیه مقادیر اضافی پتاسیمی را که از طریق غذا به بدن می رسد، از طریق ادرار دفع می کنند. در افرادی که دچار مشکلات کلیوی هستند، این مقدار اضافه در خون تجمع پیدا کرده و وضعیتی به نام “هایپرکالمیا “ایجاد می کند. هایپرکالمیا حتی در مقادیر بالای پتاسیم می تواند بدون بروز علائم کلینیکی باشد. اگر مقدار پتاسیم در خون از mEq/L6 تجاوز کند، علائمی مثل اریتمی قلبی، خستگی عضلانی، فلجی و مرگ ناگهانی اتفاق می افتد.
- نیاز روزانه بدن ما به پتاسیم چقدر است؟ در افراد عادی نیاز روزانه پتاسیم بدن mg4700 و در افرادی که مشکل کلیوی حاد دارند mg2000 است. (منبع)
- مواد خوراکی حاوی مقادیر بالای پتاسیم: طالبی، آووکادو، گوجه، سیب زمینی، کلم بروسل، شیر، ماست، عدس و…. منابع غنی از پتاسیم هستند.
- مواد خوراکی حاوی مقادیر پایین پتاسیم: مصرف منظم خوراکی های کم پتاسیم می تواند راهکار مناسبی جهت تنظیم مقدار پتاسیم بدن باشد.
- کاهش میزان پتاسیم در سبزیجات و میوه ها: با انجام مراحل زیر می توان مقدار پتاسیم سبزیجات را کاهش داد:
- میوه ها را بشویید و پوست بکنید و قطعه قطعه کنید.
- قطعه های میوه پوست کنده را با اب گرم بشویید.
- سبزیجاتی مانند سیب زمینی را در آب گرم بخیسانید.
- سبزیجات را در آب بدون نمک بپزید.
استاد ناظر: مستانه تابش
اضافه کردن نظر