کلسترولِ خوب یا کلسترولِ بد؟!
کلسترول نوعی چربی است که در تمام قسمت های بدن و نیز در بسیاری از اعمال مهم بدن مانند ساخت هورمون ها و غشای سلول ها حائز اهمیت است. کلسترول مورد نیاز بدن هم توسط کبد ساخته شده و هم به واسطه ی خوراکی ها تامین میشود.
زمانی که سطح کلسترول خون افزایش یابد در دیواره شریان انباشته شده و «پلاک» را تشکیل میدهد. پلاک به مرور زمان موجب سفت شدن و تنگ شدن راه عبور خونِ پر اکسیژن شده و باعث «تصلب شریان» یا «آترواسکلروز» میگردد. سطح بسیار بالای کلسترول خون میتواند با تشکیل پلاک حتی از عبور خون از شریان جلوگیری کند.
علامت خطر مشخصی برای بالا بودن سطح کلسترول خون وجود ندارد و برای اندازه گیری آن از آزمایش های روتین خون استفاده میشود.
در خون دو نوع ترکیب لیپیدی-پروتئینی به نام های HDL و LDL وجود دارد.
LDL یا در اصطلاح عامیانه «کلسترول بد» میتواند منجر به گرفتگی شریان شده و افزایش آن رابطه مستقیمی با افزایش احتمال خطر بیماری های قلبی عروقی دارد.
اما HDL یا «کلسترول خوب»، کلسترول اضافی را از خون خارج کرده و از گرفتگی شریان جلوگیری میکند و اثر محافظتی دارد.
کلسترول خون تحت تاثیر موارد زیر میتواند کاهش یا افزایش یابد:
- حضور مقادیر بالای چربی های اشباع و کلسترول در رژیم غذایی که غالبا در فراورده های حیوانی نیز دیده میشود.
- ژنتیک و سابقه خانوادگی فرد
- اضافه وزن که منجر به افزایش سطح کلسترول میشود.
- ورزش منظم میتواند سطح LDL را کاهش و سطح HDL را افزایش دهد.
- کشیدن سیگار موجب کاهش سطح HDL میشود.
- با افزایش سن به طور طبیعی سطح کلسترول خون افزایش می یابد.
یائسگی در خانم ها ممکن است موجب افزایش سطح LDL شود.
استاد ناظر: دکتر واشقانی فراهانی
اضافه کردن نظر