فشار خون از مشکلات خطیر کنونی اکثر جوامع و از عوامل مهم خطر بیمارهای قلبی نیز می باشد. نکته ی مهم این است که با رعایت سبک زندگی سالم از بسیاری از این عوامل میتوان جلوگیری کرد. تغذیه بعد مهم سبک زندگی می باشد که بیماران فشار خونی با رعایت برخی نکات غذایی می توانند به نحو موثری این بیماری را کنترل نمایند.
چگونه با مواد غذایی مناسب فشار خون بالا را به زانو در آوریم؟
نوشته شده توسط دکتر احمدرضا واشقانی فراهانی
انتخاب های خوب برای افراد دچار فشارخون:
- میوه و سبزیجات
- ماهی
- آجیل
- مواد لبنی کم چرب
- مواد غنی از پتاسیم
انتخابهای پرخطر برای افراد دچار فشارخون:
- نمک و خوراکیهای نمکی
- گوشت های فرآوری شده و نمک سود شده
- روغن های جامد و چربی های حاوی روغن ترانس
- خوراکی ها و نوشیدنی های حاوی شکر زیاد
تقریبا نیمی از مردم بزرگسال ایالات متحده آمریکا و ۸۰ درصد کسانی که سن بالای ۵۰ سال دارند، دارای فشار خون بالا و خطرناکی هستند که آنها را مستعد ابتلا به بیماری های قلبی و سکته میکند. فشار ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه یا فشار های کمتر از این میزان، فشار خون سالم و طبیعی محسوب میشود. هر چقدر فشار خون از این میزان بیشتر شود، خطر نیز افزایش مییابد.
نمک:
رژیم غذایی تاثیر زیادی بر فشار خون دارد. مردم ما بسیار بیشتر از مقدار طبیعی، نمک مصرف میکنند و ازدیاد بیشتر از اینکه به علت مصرف خانگی باشد به علت وجود نمک در مواد غذایی بسته بندی شده است.
اگر هر فرد روزانه به طور متوسط یک و نیم قاشق چای خوری نمک مصرف کند. این یعنی حدود ۸۵۰۰ میلی گرم نمک که معادل ۳۴۰۰ میلی گرم سدیم هست که این مقدار ۵۰ درصد از حدود مصرف متعادل بیشتر است و این دو برابر مقداریست که افراد سالخورده و یا در معرض خطرهای فشار خون بالا، مشکلات قلبی، کلیوی یا دیابتی میتوانند، مصرف کنند. تحقیقات نشان می دهد که سدیم موجود در نمک می تواند فشار خون را در بسیاری از افراد بالا ببرد.
ما می توانیم از سبزیجات و میوه های غیر فرآوری شده و غلات به عنوان یک رژیم غذایی کم نمک بهره بگیریم. یک رژیم غذایی سالم می تواند فشار خون را به حدی پایین آورد که خیلی از افرادی که فشار خون بالای خفیفی دارند دیگر نیازی به مصرف داروهای فشار خون نداشته باشند و یا مقدار داروی مصرفی خود را میتوانند کاهش دهند. یکی از دلایلی که برخی از رژیم های غذایی در زمینه فشار خون مفید واقع شده اند، این است که این رژیم ها غنی از پتاسیم هستند. پتاسیم یک ماده معدنی است که میتواند فشار خون را پایین بیاورد. پتاسیم در بسیاری از میوهجات و سبزیجات از قبیل موز، ملون و آووکادو یافت میشود. کاهش مصرف نمک همراه با مصرف پتاسیم اثر پتاسیم را بیش از پیش میکند.
مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷
استاد راهنما:
دکتر علی واشقانی فراهانی
ویراستار:
دکتر احسان سرایی