توجه به استفاده از نوع روغن برای جلوگیری از بیماری های قلبی هم برای افراد سالم و هم افراد در معرض خطر بسیار ضروری میباشد؛ مواد غذایی که حاوی روغن های غیراشباع و به حداقل رساندن روغن های اشباع و ترانس هستند بهترین گزینه میباشند؛ چرا که این چربیها به خصوص LDL سطح تریگلیسیرید وکلسترول خونتان را افزایش میدهند و خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. همچنین تری گلیسیرید نوع دیگر از چربیهاست که با سلامت قلب شما در ارتباط است. در ضمن توجه به این نکته مهم است که چربیهای ترانس سطح HDL (نوعی کلسترول برای جلوگیری از بروز بیماری های قلبی) خون را کاهش می دهند.
چربی های مفید برای قلب کدامند؟
نوشته شده توسط دکتر احمدرضا واشقانی فراهانی
بیشتر به سمت روغن های سبزیجات بروید!
تحقیقات نشان میدهند که جایگزین کردن چربی های خوب با چربی های بد تاثیر بیشتری نسبت به کاهش مصرف چربیها خواهد داشت. اگر ما میزان چربی دریافتی را کاهش دهیم در واقع باعث کاهش HDL هم میشویم که کاهش HDL برای سلامت قلب ما خوب نیست. این کار در واقع مانند این است که برای خلاص شدن از چند سیب گندیده، کل درخت را بیندازیم! هدف ما باید این باشد که LDL را پایین و HDL را بالا نگهداریم و این کاری است که روغن های مفید انجام می دهند.
تاثیرات مثبت دیگر اختصاصا از روغن های غیر اشباع امگا-۳ و امگا-۶ که در ماهی، بعضی از سبزیجات و انواع آجیل و دانه های مختلف وجود دارند، بدست می آیند. این چربی ها سطح تری گلیسیرید را کاهش میدهند و از آریتمی های قلب (ضربانهای غیرعادی قلب) جلوگیری میکنند، فشار خون را پایین می آورند و از آرترواسکلروز(گرفتگی رگ ها) جلوگیری می کنند. امگا-۳ و امگا-۶ هر دو خطر بیماری های قلبی و سکته را کاهش می دهند. لازم به ذکر است ماهی اختصاصا از بروز سکته ایسکمیک که به خاطر انسداد عروق رخ میدهد، جلوگیری میکند. نتایج مطالعهای که برخی متخصصین سلامت انجام دادند،نشان میدهد که مردانی که ماهیانه حداقل یک بار ماهی می خوردند ۴۳ درصد کمتر نسبت به مردان دیگری که هیچگاه ماهی نمیخوردند دچار سکته قلبی میشوند. همچنین نتایج مطالعهای که برای پرستاران انجام شد حاکی از این بود که احتمالا زنانی که بیشتر ماهی مصرف میکنند کمتر دچار سکته قلبی میشوند.
اما همه این حرف ها که زدیم چه معنی ای دارند؟ برای آنکه ریسک بیماری های قلبی را کاهش دهیم، باید بجای چربی های خطرناک اشباع و ترانس از چربیهای پرفایده غیر اشباع مثل روغن سبزیجات و ماهی استفاده کنید.
مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷
استاد راهنما:
دکتر علی واشقانی فراهانی
ویراستار:
دکتر احسان سرایی