فشار خون پایین _هنگامی که فشار خون بسیار پایین است…
چه عددی برای گزارش فشار خون ، بسیار پایین محسوب می شود ؟
در محدوده مشخصی ، هر چه مقدار فشار خون گزارش شده پایین تر باشد ، بهتر است . هم چنین عدد مشخصی که به عنوان فشار خون روزانه بسیار پایین گزارش شود ، تا زمانی که علائم وجود مشکل بروز نکند ، وجود ندارد .
علائم فشار خون پایین
در صورت بروز علائم و نشانه های قابل توجه ، اکثر پزشکان فشار خون پایین مزمن را خطرناک می دانند ، مانند :
- سرگیجه
- حالت تهوع
- غش کردن
- کمبود آب بدن و تشنگی غیر معمول
- کمبود آب بدن گاهی ممکن است باعث افت فشار خون شود. تب ، استفراغ ، اسهال شدید ، استفاده بیش از حد از داروهای ادرارآور و ورزش شدید همه می تواند به کم آبی بدن منجر شود . وضعیت بسیار جدی که در آن بدن شما آب بیشتری را نسبت به مقدار آب مصرفی خود از دست می دهد .حتی کمبود خفیف آب ( از دست دادن اندک به میزان ۱-۲ درصد از وزن بدن ) می تواند باعث ضعف ، سرگیجه و خستگی شود .
- عدم تمرکز
- دید تار
- پوست سرد و رنگ پریده
- تنفس سریع و سطحی
- خستگی
- افسردگی
دلایل اصلی فشار خون پایین
از جمله عوامل ایجاد کننده فشار خون پایین :
- استراحت طولانی مدت در تخت خواب
- بارداری : در ۲۴ هفته اول بارداری ، افت فشار خون معمول است .
- کاهش حجم خون : کاهش حجم خون هم چنین می تواند باعث افت فشار خون شود . از دست دادن قابل توجه خون در اثر تروما ، کم آبی یا خونریزی شدید داخلی باعث کاهش حجم خون می شود و منجر به افت شدید فشار خون می شود .
- داروهای خاص : تعدادی از داروها می توانند باعث فشار خون پایین شوند ، از جمله دیورتیک ها و سایر داروهای درمان فشار خون ، دارو های قلبی مانند مسدود کننده های بتا ، داروهای بیماری پارکینسون ، ضدافسردگی های تری سایکليك ، داروهای اختلال نعوظ ( به ویژه در صورت مصرف همزمان با نیتروگلیسرین ) مواد مخدر ، الکل . سایر داروهای بدون نسخه نیز ممکن است در صورت مصرف با داروهای فشار خون بالا باعث ایجاد فشار خون پایین شوند .
- مشکلات قلبی : از جمله شرایط قلبی که می تواند منجر به فشار خون پایین شود ، ضربان قلب غیر طبیعی ، مشکلات دریچه های قلبی ، حمله قلبی و نارسایی قلبی می باشد . در اين شرايط قلب شما ممکن است قادر به گردش خون کافی برای تامین نیاز های بدن شما نباشد .
- مشکلات غدد درون ریز : چنین مشکلاتی شامل عوارض غدد تولیدکننده ی هورمونی در سیستم های غدد درون ریز بدن است . به طور خاص ، تیروئید کم کار
( هیپوتیروئیدیسم ) ، بیماری پاراتیروئید ، نارسایی آدرنال (بیماری آدیسون) ، قندخون پایین و در برخی موارد دیابت نیز از جمله عوامل موثر بر افت فشار خون محسوب می شود .
- شوك به علت عفونت شدید ( شوک سپتیک ) : هنگامی که باکتری ها محل اصلی عفونت را ترک کنند ( اغلب در ریه ها ، شکم یا مجاری ادراری ) و وارد جریان خون شوند ، شوک سپتیک ایجاد می شود . سپس باکتری ها سمومی ایجاد می کنند که بر رگ های خونی تاثیر می گذارد و منجر به کاهش شدید و تهدید آمیز فشار خون می شود .
- واکنش آلرژیک ( آنافیلاکسی ) : شوک آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک گاها کشنده می باشد که می تواند در افرادی که به داروهاایی مانند پنی سیلین ، غذاهای خاصی مثل بادام زمینی و زنبور و نیش زنبور بسیار حساس هستند ، اتفاق افتد . این نوع شوک با مشکلات تنفسی ، کهیر ، خارش ، گلوي متورم و افت ناگهانی و شدید فشار خون مشخص می شود .
- افت فشار خون در حالت ايستاده(ارتواستاتيك) : افت فشار خون ارتواستاتیک این اختلال باعث افت فشار خون بعد از ایستادن برای مدت طولانی و منجر به علائمی مانند سرگیجه ، حالت تهوع و غش می شود. این حالت در درجه اول جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد و به دلیل ارتباط نا مناسب بین قلب و مغز رخ می دهد .
- کمبود های تغذیه ای : کمبود ویتامین های اساسی B-12 و اسیدفولیک می تواند باعث کم خونی شود که به نوبه خود می تواند منجر به افت فشار خون شود .
افت فشار خون چه وقت نياز به مراجعه به پزشك دارد:
یک بار خوانش پایین تر از حد طبیعی فشار خون به معنی وجود خطر نیست ، مگر اینکه علائم یا مشکلات دیگری را تجربه کرده باشید . اگر شما احساس سرگیجه ، سبکی سر ، حالت تهوع یا سایر علائم را دارید بهتر است به پزشک مربوطه مراجعه کنید و برای کمک به تشخیص خود علائم و فعالیت های خود را در زمان وقوع ثبت کنید .
استاد ناظر: دکتر واشقانی فراهانی
اضافه کردن نظر