سلامتی قلب و عروق و کیفیت روابط زناشویی
بیماریهای قلبی عروقی یکی از اصلیترین علل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. بسیاری از موارد این بیماریها به عوامل خطر قابل تغییر مرتبط هستند. تحقیقات قبلی تأکید کردهاند که فاکتورهای روانشناختی بر بیماریهای قلبی عروقی تأثیر میگذارند، اما کیفیت روابط زناشویی، علیرغم ارتباط با سلامت قلب و عروق، تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.
کیفیت روابط زناشویی چیست؟
کیفیت روابط زناشویی به تعادل و پویایی رفتار بین زن و مرد در یک رابطه اشاره دارد و شامل جنبههای مثبت و منفی است. ویژگیهای مثبت مانند خوشحالی، رضایت، رفتارهای حمایتی و سازگاری متقابل با بهبود نتایج سلامتی، به ویژه در سیستم قلب و عروق، مرتبط هستند، در حالی که کیفیت پایین روابط زناشویی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد.
در نتیجه، دکتر عزیزی و همکاران، مطالعاتی که ارتباط کیفیت روابط زناشویی و بیماری های قلب و عروق یا عوامل خطر مرتبط با آن ، مانند فعالیت بدنی، سیگار کشیدن، رژیم غذایی، مصرف الکل، فشار خون بالا، قند خون، چربی خون و چاقی را بررسی می کنند، مورد بازبینی قرار دادند و به بررسی این ارتباط پرداختند.
کیفیت روابط زناشویی، مرگ ناگهانی قلبی و سکته مغزی
مطالعات حاکی از افزایش خطر مرگ ناگهانی قلبی و سکته مغزی در آقایان با رضایت پایین از روابط زناشویی می باشد. در زنان، استرس زناشویی به شدت با حوادث قلبی مکرر، به ویژه در افرادی که هم استرس زناشویی و هم شغلی را تجربه میکنند، ارتباط دارد.
کیفیت روابط زناشویی و بیماری قلبی
کیفیت پایین تر روابط زناشویی به طور قابل توجهی با توسعه بیماری قلبی در هر دو جنس مرتبط بود. در یک مطالعه با پیگیری ۸ ساله، کیفیت بالاتر در روابط زناشویی با نرخ بقای بیشتر در بیماران خانم مبتلا به نارسایی قلبی همراه بود. “گفت و گوی موثر” و “مثبت اندیشی”، به طور قابل توجهی سبب بهبود نرخ بقای ۸ ساله در میان بیماران شد.
فعالیت بدنی
مطالعات در مورد کیفیت روابط زناشویی و فعالیت بدنی نشان میدهد که کیفیت بالاتر، با حمایت همسر و کاهش فشار رابطه یا افزایش فعالیت بدنی در مردان مرتبط است. در مقابل، فشار زناشویی بالاتر با کاهش فعالیت بدنی در مردان مرتبط بود.
مصرف دخانیات، و الکل
در بررسی تاثیر کیفیت روابط زناشویی بر مصرف دخانیات، عدم توافق در روابط با افزایش مصرف سیگار و احتمال پنهان کردن عادات سیگار کشیدن مرتبط بود. فشار روابط زناشویی نیز با افزایش مصرف الکل مرتبط بوده است. اسمیت و همکاران گزارش کردند که به ازای هر واحد افزایش در فشار زناشویی، مصرف الکل ۰٫۲ واحد افزایش می یابد.
سندرم متابولیک، قند خون، فشار خون و چربی خون
در بررسی مطالعات، دکتر عزیزی و همکاران مشاهده کردند که در افراد با رضایت زناشویی پایین، احتمال ابتلا به سندروم متابولیک، سه برابر بیشتر است. در بررسی تاثیر کیفیت روابط زناشویی بر فشار خون، مشاهده شد که کیفیت پایین با افزایش فشار خون همراهی دارد. همچنین، فشار زناشویی با افزایش ۵۶ درصدی احتمال ابتلا به بیماری قند خون در طول یک دوره پنج ساله مرتبط بود. در حالی که ارتباط سازنده، و کیفیت بالای روبط زناشویی، احتمال کنترل شده نبودن فشار خون را ۳۰ درصدکاهش می داد.
چربی خون
یک مطالعه متمرکز بر زنان نشان داد که رضایت زناشویی پایین در طول سه سال با کاهش کلسترول خوب (HDL) به میزان ۳٫۴۲ میلیگرم در دسیلیتر و افزایش کلسترول بد (LDL) به میزان ۷٫۵ میلیگرم در دسیلیتر، مرتبط بود.
چاقی و BMI
در میان مردان، تحقیقات نشان داد که بهبود کیفیت روابط زناشویی منجر به کاهش وزن میشود، در حالی که کاهش کیفیت با افزایش اندک اما غیر قابل توجه وزن همراه است.
پیامدها برای پیشگیری و مداخله قلبی عروقی
شواهد نشان میدهد که کیفیت روابط زناشویی به طور قابل توجهی بر عوامل خطر قلبی عروقی و توسعه بیماری تأثیر میگذارد و ارزش بالقوه آن را در سیاست های پیشگیری از بیماری برجسته میکند. راهکارها برای افزایش کیفیت روابط زناشویی میتوانند نتایج سلامت قلب و عروق را در میان زوجها بهبود بخشد که با تأثیرات فعالیت بدنی و رژیم غذایی قابل مقایسه است.
اضافه کردن نظر