سرگیجه یا غش در دوران بارداری
احساس سرگیجه یا ضعف در دوران بارداری بسیار شایع است؛ به طور کلی به این معنی نیست که مشکلی وجود دارد. این بیماری در سه ماهه اول بارداری شایع است، اما ممکن است در هر زمان از بارداری اتفاق بیفتد. سرگیجه و غش (سنکوپ) اغلب در اثر افت فشار خون ایجاد میشود. این اتفاق در اثر هورمونهای ترشح شده در دوران بارداری است که رگهای خونی بدن را آرام میکند، سپس خون بسیار کمی به مغز پمپ میشود. هنگامیکه این اتفاق میافتد، هوشیاری خود را از دست میدهید (ضعف). غش کردن برای شما یا نوزاد شما خطرناک نیست مگر اینکه زمین بخورید و به خودتان صدمه بزنید.
مراقبت در منزل
برای جلوگیری از سرگیجه و غش کردن:
- وقتی از حالت نشسته یا دراز کشیده بلند میشوید، این کار را به آرامی انجام دهید. قبل و حین ایستادن، عضلات پای خود را منقبض کرده و رها کنید.
- زیاد به حالت ایستاده نباشید. اگر مجبورید برای مدت طولانی بایستید، جوراب ساق بلند بپوشید. این جورابهای مخصوص به جریان خون به سمت قلب کمک میکنند. اکثر فروشگاههای لوازم پزشکی این جوراب ساق بلند را میفروشند.
- اجازه ندهید وقفههای طولانی بین وعده های غذایی رخ دهد. در صورت گرسنگی، میان وعده را در دست داشته باشید.
- از دوش گرفتن یا حمام کردن با آب گرم خودداری کنید. از آب ولرم استفاده کنید. مراقب باشید که به آرامی در حمام بلند شوید.
- بعد از سه ماهه اول، به پشت نخوابید.
- سعی کنید هر چند ساعت یکبار غذا بخورید. به جای خوردن ۳ وعده غذایی بزرگتر در روز، سعی کنید ۶ وعده غذایی کوچکتر بخورید. از غذاهای سالم حاوی مقداری پروتئین مانند آجیل و کره بادام زمینی استفاده کنید.
- اگر به شما گفتهاند کم خونی دارید، خوردن غذاهای غنی از آهن ممکن است مفید باشد.
اگر احساس سرگیجه میکنید:
- بنشینید یا دراز بکشید. اگر نشستهاید، سر خود را بین زانوها قرار دهید. اگر دراز کشیدهاید، سعی کنید پاها را بالاتر از سر خود قرار دهید.
- نفس عمیق بکشید. به آرامی نفس خود را بیرون دهید.
- به سمت هوای تازه یا در حال گردش حرکت کنید.
- لباسهای تنگ را شل کنید.
- تا زمانی که احساس سرگیجه میکنید چیزی نخورید و ننوشید.
مراقبتهای بعدی
با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود یا طبق توصیه پیگیری کنید. مراقبتهای دوران بارداری را اگر قبلاً انجام ندادهاید، ترتیب دهید. به تمام قرارهای قبل از زایمان بروید. طبق دستورالعمل، آزمایشات قبل از زایمان را انجام دهید.
استاد ناظر: دکتر واشقانی فراهانی
اضافه کردن نظر