آترواسکلروز چیست؟
آترواسکلروز وضعیتی است که در آن رسوبات چربی با نام “پلاک” در داخل سرخرگها ایجاد میشوند. (سرخرگها عروق خونی هستند که خون را از قلب خارج کرده و به سایر قسمتهای بدن میرسانند.) آترواسکلروز علت اکثر سکته های قلبی یا مغزی است.
آترواسکلروز میتواند بر تمام سرخرگ های بدن تاثیر بگذارد؛ نامهای مختلفی برای آترواسکلروز بسته به شریانهای درگیر، وجود دارد:
- بیماری عروق کاروتید: نوعی آترواسکلروز است که روی سرخرگهای کاروتید تأثیر میگذارد؛ سرخرگهای کاروتید، خون را از قلب خارج کرده و به مغز میرساند. این نوع آترواسکلروز میتواند منجر به سکته مغزی شود.
- بیماری کرونر قلبی: یا همان بیماری عروق کرونر، یک نوع آترواسکلروز است که بر روی سرخرگهای کرونر که خون را به عضله قلب می برند، تاثیر میگذارد. این شکل از آترواسکلروز میتواند درد قفسه سینه ایجاد کند و منجر به حمله قلبی شود.
-
- تنگی عروق کلیه: نوعی آترواسکلروز است که بر روی شریانهای کلیوی که خون را از قلب به کلیه میرسانند، تأثیر می گذارد. این نوع از آترواسکلروز میتواند باعث فشار خون بالا یا منجر به بیماری کلیوی شود.
- بیماری شریانهای محیطی: یک نوع آترواسکلروز است که شریانهای خونرسان به دستها و پاها را متاثر میکند. افراد مبتلا به این بیماری گاهی اوقات از درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در هنگام پیاده روی شکایت دارند.
-
آترواسکلروز چگونه باعث حمله قلبی، سکته مغزی و مشکلات دیگر می شود؟
پلاكهای مربوط به آترواسكلروز میتوانند این مشكلات را به دو صورت ایجاد كنند:
- پلاکها ممکن است بسیار بزرگ شده، موجب تنگی سرخرگها شوند و بدین ترتیب کاهش جریان خون را در بعضی قسمت های بدن ایجاد نمایند. در این حالت در آن بخشی از بدن که خونرسانی کافی ندارد علایمی (مانند درد) ایجاد میشود.
- پلاکها ممکن است دچار پارگی شوند و با تشکیل لخته های خون در سرخرگ ها، خونرسانی را به بافت های بعد از لخته، مختل کنند. این همان اتفاقی است که در طی سکته مغزی یا حمله قلبی رخ میدهد.
چه کسانی در معرض آترواسکلروز قرار دارند؟
در برخی افراد احتمال بیشتری برای ابتلا به آترواسکلروز وجود دارد؛ مثل:
- داشتن کلسترول یا تری گلیسیرید بالا (تری گلیسیرید نوعی از چربی موجود در خون است).
- داشتن فشار خون بالا
- مبتلا به دیابت
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی ناسالم
- داشتن اضافه وزن یا نداشتن فعالیت بدنی مناسب
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی-عروقی
آیا برای تشخیص آترواسکلروز به آزمایش نیاز دارم؟
شاید! به جز معاینه فیزیکی، معمولا پزشکان برای بررسی آترواسکلروز به طور کلی آزمایشی انجام نمی دهند. در عوض، اگر احتمال دهند فردی به آترواسکلروروز مبتلاست، تست هایی برای تشخیص انواع خاصی از آترواسکلروز، مانند بیماری کرونر قلبی یا بیماری عروق محیطی درخواست میکنند. آزمایش مربوط به هر یک از این شرایط بسیار متفاوت است.یک آزمایش عمومی که اغلب در همه افراد مبتلا به آترواسکلروز انجام می شود، ” آزمایش چربی خون ” است که در این آزمایش مقادیر انواع مختلف چربی و کلسترول اندازه گیری می شود.
آیا می توان مشکلات ناشی از آترواسکلروز را از بین برد؟
بله، برای کاهش احتمال حمله قلبی، سکته مغزی، یا هر مشکل مرتبط، موارد زیر را انجام دهید:
- داروهای تجویز شده توسط پزشک معالجتان برای درمان فشار خون بالاو کلسترول بالا را مصرف کنید.
- کاهش وزن (اگر اضافه وزن دارید).
- رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی کم چرب انتخاب کنید. در خوردن گوشت، شیرینی و مواد غذایی چرب زیاده روی نکنید.
- در بیشتر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه داشته باشد.
- ترک سیگار (اگر سیگار می کشید) حتما در این مورد از دکتر خود کمک بخواهید.
- از مصرف الکل بپرهیزید.
استاد ناظر:
دکتر برادران
اضافه کردن نظر